Uczniowie mieli okazję pracować od 26.07 do 16.08.2021 r. w różnego rodzaju lokalach gastronomicznych w Walencji (Hiszpania). W tym czasie stażyści pogłębiali wiedzę na temat kuchni hiszpańskiej, zdobywali nowe doświadczenia zawodowe oraz zwiedzali miasto i jego atrakcje. Poniżej krótka relacja z miejsc staży.
Dona’t el Plaer Jest to mała, przutulna, rodzinna restauracja serwująca tapasy, kanapki, desery i kawy. Zostałyśmy tu przyjęte miło i serdecznie. Zarówno właściciele, jak i pracownicy stworzyli nam bardzo dobre warunki stażu.
Patrycja Lenczewska Kaztenny Galez Julia Kaliś Karolina Kulesza
Cafe ArtySana Nie jest to typowa restauracja, tylko kawiarnia. Można tu zjeść pyszne śniadanie, czy wypić dobrą kawę lub smoothie. Atmosfera tutaj jest bardzo przyjazna. Nasi hiszpańscy współpracownicy nauczyli nas, że praca w zgranym zespole zdecydowanie usprawnia jej rytm.
Julia Bebłot Paulina Toczko
Restaurante Rincon 33 Restauracja serwuje dania kuchni śródziemnomorskiej, a głównym daniem w menu jest Paella. Potrawa ta jest podawana w różnych wariantach, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Atmosfera w pracy jest bardzo przyjemna, a pracownicy chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem.
Małgorzata Pyrko
Puerta del Mar Restauracja to eleganckie miejsce dla miłośników wykwintnych dań. Potrawy są przygotowywane z najwyższej jakości produktów. Otwartość oraz zaangażowanie pracowników sprawiają, że nasz staż przebiega w przyjaznej i ciepłej atmosferze.
Agnieszka Janczewska Dominika Kołosowska
Mister Cafe To kolejna rodzinna restauracja w Walencji. Podawane są w niej kawy, drinki, tapasy i dania obiadowe. Pod czujnym okiem właścicieli doskonaliliśmy swoją pracę podczas obsługi konsumentów oraz pracy za barem.
Karolina Jatkowska Klaudia Gogolewska Martyna Sieńko Michał Gryc
Salad Planet Dania oparte są głównie na warzywach i owocach. Potrawy sporządzane są w obecności gości, które to sami mogą sobie skomponować. Głównie podawane są tu sałatki i wrappy. Na śniadanie można tu dostać kawę oraz bagietki z różnymi dodatkami.
Karolina Fiłoc Kacper Radziszewski
Restaurante Inka Serwowane dania, jak i cały wystrój lokalu nawiązują do tradycji i kultury Peru. Najczęściej podawane dania w restauracji opieraja się na rybach, owocach morza, ziemniakach i przyprawach typowych dla tej kuchni. Do naszych zadań zazwyczaj należała obróbka owoców morza.
Marta Charyło Monika Borówko
La Petite Brioche To mała piekarnia, przytulna cukiernio-kawiarnia serwująca pieczywo, ciasta i nadziewane kanapki oraz świetną kawę. Do moich najczęściej wykonywanych zadań należało sporządzanie i dekorowanie ciast takich jak: oreo, red velvet, ciasto marchewkowe oraz tart ze słonym nadzieniem.
Natalia Kułak
Restaurante Anou Restauracja słynie z tradycyjnych potraw kuchni hiszpańskiej. Wszystkie dania sporządzane w lokalu podawane są w formie cateringu z dowozem.