Organizatorem siódmej edycji Narodowego Kongresu Żywieniowy jest Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB.

Tematem przewodnim tegorocznego wydarzenia są warzywa i owoce w ujęciu zarówno bezpieczeństwa żywności jak i profilaktyki zdrowotnej w zakresie chorób dietozależnych. Zgodnie z zaleceniami Talerza Zdrowego Żywienia z 2020 roku, w diecie Polaków powinny przeważać warzywa i owoce i stanowić połowę tego, co jemy.

Badania wykazują, że duże spożycie warzyw i owoców znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe i choroby sercowo-naczyniowe takie jak nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca, a także wiele innych przewlekłych chorób m.in. cukrzycę i otyłość.

Tematyka VII Narodowego Kongresu Żywieniowego podzielona została na dedykowane sesje tematyczne, w czasie których będą poruszane  istotne kwestie dotyczące wyzwań i nowych możliwości w zakresie:

  • bezpieczeństwa żywności i żywienia,
  • roli warzyw i owoców we wspieraniu leczenia chorób,
  • programów edukacyjnych w celu poprawy żywienia dzieci.

Prowadzone będą również rozmowy o edukacji żywieniowej w szkołach oraz roli polityki zdrowia publicznej i przemysłu w promocji większego spożywania warzyw i owoców.

Źródło: https://kongres-zywieniowy.waw.pl/

VII Narodowy Kongres Żywieniowy
VII Narodowy Kongres Żywieniowy
Skip to content